Руна Светликова – ПТИЧКА

Мртва птица живее овде
во кутија од износени чевли.
Овде не го зема последниот здив
туку се влече горе-долу.
Овде заплеткана околу
тој затвореноцрвен јазик
низ гркланот право во тој стомак
сѐ уште не е виден.
овде ништо не си се облекол
овде нема што да крвави,
овде голата кожа тешко станува студена.
 
Превод: Зоран Радически

mk_MKMK