Татев Чакијан – ЗАТВОРЕН КРУГ

На плоштадот во главниот град
деца, трчаат, излегуваат од градинка,
тропаат со нозете, си бараат циркус.
Народот му пишува отворено писмо на претседателот,
бараат циркус
со неотровни змии,
мечки што танцуваат
и нежни тигри.
Претседателот, очигледно,
веднаш престанува со купување оружја
и го пренаменува сиот воен буџет за циркус.
Но одеднаш, војната повторно избива
а градењето е запрено.
Медиумите известуваат за градот без циркус,
набљудувачите од меѓународните организации
кимаат со главите и ветуваат дека ќе помогнат некако.
Делегатите од соседните држави доаѓаат лично,
а тие од далечните држави вака-така ги поддржуваат
и испраќаат змии, мечки и тигри,
кои – за жал – талкаат по улиците низ градот
и излегуваат да ги фати сонце,
чекајќи неочекуваната војна да заврши.
Ете така за време на примирје,
секоја нова генерација,
сосе змиите, мечките и тигрите,
се бори за правото да имаат циркус,
гласно тропаат со нозете,
и го придушуваат звукот на придушените ракети.

Превод од англиски јазик Никола Ѓелинчески

mk_MKMK