Веле Смилевски

Веле Смилевски е роден 1949 година во Ново Село, Демирхисарско. Поет, литературен критичар и есеист. Доктор по филолошки науки. Работи како научен советник ви Институтот за македонска литература и е професор на Студиите по новинарство на Правниот факултет во Скопје. Бил претседател на Советот на Струшките вечери на поезијата и претседател на Друштвото на писателите на Македонија. Член е на Македонскиот ПЕН центар. Бил уредник во издавачката куќа „Мисла“ и на списанието „Разгледи“. Автор е на поетските книги: Слика што согорува (1974), Кафез (1978), Диши длабоко (1985), Одѕив на здивот (1987), Гребнатинки (1995) и други.

Песна: КОЊИТЕ НА КНИГАТА

mk_MKMK