Дамир Шодан (Сплит, 1964) е хрватски поет, наградуван драмски писател и преведувач кој дипломирал англиска книжевност и историја на Универзитетот во Загреб. Објавил неколку збирки поезија, две збирки драми и антологија на современата хрватска „неореалистичка“ поезија. На хрватски превел дела од Чарлс Симиќ, Рејмонд Карвер, Леонард Коен, Чарлс Буковски и Френк О’Хара. Неговата поезија е препеана на дваесетина јазици (вклучувајќи арапски, хебрејски, корејски и кинески). Шодан е еден од уредниците на списанието „Поезија“ на Хрватското друштво на писатели (ХДП) и живее во Хаг, Холандија и во Сплит.