СТРМ БРЕГ

речиси е недела
во карпите се заплеткуваат
волците, така звучи морето кое нè среќава
тркалањето на камењата напред неколку чизми
во карпата како се мијат брановите на воздухот
ветрот го дува во трк ’ртот просторот
за твојата мала меморија жолто
кога тие трчаа деца кои ги исплазуваат
своите јазици на дождот за да ги изучат од почеток
морето, солта, завивањето на ветрот
со пената надоаѓа бурно љубовта
во сите свои стари јазици.

Препев од германски јазик: Ксенија Чочкова

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Address: P.O. Box 109
  • Str. Brakja Miladinovci nr.5
  • 6330 Struga
  • Republic of North Macedonia
  • Phone: ++389 46 786 270
  • Fax: ++389 46 786 280
  • Email: struga@svp.org.mk
Copyright 2020 | All Rights Reserved | Струшки вечери на поезијата
©