Версополис

ВЕРСОПОЛИС – КАДЕ ПОЕЗИЈАТА ЖИВЕЕ

Версополис е европска поетска платформа која создава нови можности за новите европски поети и е поддржана од програмата за креативна Европа на Европската комисија.

Одлични млади поети пишуваат песни на секој јазик, но честопати се непознати надвор од границите на јазикот во кој го пишуваат. Целта на Версополис е да го смени тоа, создавајќи уникатна платформа ширум Европа која им дава можност на новите европски поети да станат меѓународни поезии везди.

Во својата прва година, „Версополис“ ќе промовира 55 автори и нивната поезија обединети под мотото „каде живее поезијата“, заедно со 11 фестивали, кои ќе дејствуваат како промотори на литературата и издавачи во европскиот литературен простор. Платформата Версополис ги вклучува следниве книжевни / поетски фестивали:

ARS POETICA, Словачка;
GENOA INTERNATIONAL POETRY FESTIVAL, Италија;
LITTFEST, Шведска;
INSTYTUT KULTURY MIEJSKIEJ (CITY CULTURE INSTITUTE), Полска;
LEDBURY POETRY FESTIVAL, Велика Британија;
STRUSKI VECERI NA POEZIJATA (STRUGA POETRY EVENINGS), Македонија;
POETINIS DRUSKININKŲ RUDUO (DRUSKININKAI POETIC FALL), Литванија;
FELIX POETRY FESTIVAL, Велгија;
GORANOVO PROLJEČE (GORAN’S SPRING), Хрватска;
LITERATURE & WINE FESTIVAL, Австрија;
DNEVI POEZIJE IN VINA (DAYS OF POETRY AND WINE), Словенија.

Версополис ќе им помогне на авторите што веќе се основани во нивните матични земји да ја шират својата поезија преку границите, чија прва и најзначајна цел е да ги промовираат европските поети и нивната работа и да создадат тесна поетска заедница.

Повеќе за Версополис

Поезијата е високо индивидуализиран израз на човековиот дух кој ја велича разноликоста и оригиналноста; создава мост помеѓу поединците и заедниците. Европската идеја која се темели на почитување на индивидуалноста и во исто време се стреми кон квалитетен соживот на сите поединци, треба да ја препознае во поезијата метафора и збир на нејзините напори.

ВЕРСОПОЛИС е европски поетски проект на реномирани книжевни фестивали, изложување, поврзување и приближување на најдобрата поезија до публиката и преку соработка и взаемно збогатување додадена вредност и одржлива визија за првичната европска идеја.

ФОКУС

Сакаме да видиме дека не само канонизираните и широко препознатливи поети ја достигнуваат свеста кај loversубителите на европската литература, туку и дека своето главно место го добива и гласовите на помладите генерации кои допрва треба да се воспостават во европската област. Избраните автори ќе добијат внимание преку изведби и преводи на своите дела на дигитална платформа.

КОНЕКТ

Проектот вклучува реномирани европски книжевни фестивали со очигледен афинитет кон поезијата. Авторите кружат помеѓу фестивалите, презентирајќи се пред poetryубителите на поезијата и професионалците. Поврзување на функциите на повеќе начини: помеѓу фестивалите, авторите, авторите и јавноста, и помеѓу авторите и издавачите и уредниците.

БЕСПЛАТНИ СОДРЖИНИ

Проектот произлегува од желбата да се обрати што е можно пошироко на европската публика, привлекувајќи го на високо индивидуализиран јазик на поезијата и специфичните национални карактеристики и позадини на гостите автори. ПР-стратегиите кои користат современи и оригинални пристапи во комуникацијата сакаат да го донесат јазикот на поезијата, што толку често останува барикадирана во кулите од слонова коска од академијата, поблиску до пошироката јавност. Интерактивната платформа ќе игра важна улога во ова со вклучување на постојната и новата публика.

Креирање

Ние следиме мислења, визии и погледи на најшироко ниво; се фокусираме на заедничките европски вредности, создавајќи нов, интегриран европски поетски идентитет. Соработките меѓу партнерите учеснички создаваат оригинална перспектива за поетските фестивали успешно да соработуваат во иднина.