Струшки вечери на поезијата 2020

Hours
Minutes
Seconds
Струшки вечери на поезијата е меѓународен поетски фестивал што се одржува секоја година во Струга, Република Северна Македонија.
International Poetry Festival
Струшки вечери на поезијата

Фестивалот започна во 1961 година во Струга. До 1966 година, настанот се претвори во меѓународен културен фестивал. Основана е меѓународната награда „Златен венец“.

The festival
Golden Wreath (Златен венец) Award
Златен венец (Златен венец), главната меѓународна награда доделена на светски познат жив поет за животно дело во областа на поезијата. Името на примателот се објавува обично неколку месеци однапред. Награда на браќата Миладиновци за најдобра книга објавена помеѓу два фестивали. Мостови на Струга, за дебитантска книга (заедно со УНЕСКО).
Award
Golden Wreath

Активности

Покрај фестивалски настани и активности, во изминатите 55 години Струшките вечери на поезијата развија обемна издавачка дејност. Струшките вечери на поезијата секоја година објавуваат репрезентативна книга поезија од добитникот на наградата Златен венец на оригинален јазик и преведена на македонски.
Во едицијата Плејадес се објавени селекции на поетиите на еминентни поети на светот, Антологии на поетиите на земјите учеснички, изборни стихови на поетот - добитник на наградата за млади поети Мостови на Струга, поетска селекција на македонските поети - добитници на наградите „Браќа Миладиновци“ на странски јазици, збирка поетска активност на учесниците Поезија од пет континенти - Кој е Кој и други повремени поетски изданија.
Activity