| Награда „Златен венец“

| Награда „Златен венец“

Златен Венец

Наградата „Златен венец“ е една од најзначајните интернационални награди за поезија во светот.

Наградата „Златен венец“ е востановена во 1966 година. Oттогаш па до 1971 година се доделува за најдобра необјавена песна прочитана на Фестивалот. Од 1971 година „Златен венец“ се доделува за целокупен поетски опус.

„Златниот венец“ претставува уникатна рачна изработка. Нацртот на „Златниот венец“ го изработил македонскиот сликар и графичар Димче Протуѓер, кој тогаш бил член на Советот на „Струшките вечери на поезијата“.

Меѓународното признание, наградата „Златен венец“ се доделува на Меѓународниот поетски митинг „Мостови“, на истекот на реката Црн Дрим, пред повеќеилјадна публика. „Струшките вечери на поезијата“ секоја година издаваат репрезентативна книга поезија од добитникот на наградата „Златен венец“ во оригинал и во препев на македонски јазик.

Извадоци од книгата „Поетска престолнина на светот“ од Гоце Ристовски.

Добитници на „Златен венец“

1966

Роберт Рождественски (20.06.1932-19.08.1994)

Русија

1967

Булат Окуџава(9.05.1924-12.06.1997)

Русија

1968

Ласло Наѓ(17.07.1925-30.01.1978)

Унгарија

1969

Мак Диздар (17.10.1917,Сараево-14.07.1971,Сараево

БиХ

1970

Миодраг Павловиќ(28.11.128,Нови Сад-17.08.2014,Тутлинген,Германија)

Србија

1971

Вистан Хју Одн(21.11.1907,Јорк-17.06.1973,Виена)

САД

1972

Пабло Неруда(12.07.1904-23.09.1973)

Чиле

1973

Еуџенио Монтале(12.10.1896,Џенова-12.09.1981,Милано)

Италија

1974

Фазил Хисни Дагларџа(26.12.1914,Истанбул-15.10.2008,Истанбул)

Турција

1975

Леополд Седар Сенгор(9.10.1906-20.12.2001)

Сенегал

1976

Енжен Гилвик(5.08.1907-19.031997)

Франција

1977

Артур Лундквист(3.03.1906-11.12.1991)

Шведска

1978

Рафаел Алберти(16.12.1902-28.10.1999)

Шпанија

1979

Мирослав Крлежа(7.07.1993,Загреб-21.12.1981,Загреб)

Хрватска

1980

Ханс Магнус Енценсбергер(11.11.1928,Кауфбојрен-

Германија

1981

Блаже Конески(19.12.1921,Небрегово-7.12.1993,Скопје)

Македонија

1982

Никита Станеску(31.03.1933,Плоешти-13.12.1983,Букурешт)

Романија

1983

Сачидананд Хирананд Ватсјајн- Агјеј(7.05.1911,Лакно,Индија-8.03.1989,Њу Делхи)

Индија

1984

Андреј Вознесенски(12.05.1933Москва-1.06.2010,Переделкино,Москва)

Русија

1985

Јанис Рицос (1.05.1909-11.11.1995)

Грција

1986

Ален Гинзберг(3.06.1926-5.04.1997)

САД

1987

Тадеш Ружевич(9.10.1921-24.04.2014)

Полска

1988

Десанка Максимовиќ(16.05.1898,Рабровица,Ваљево-11.02.1993,Белград)

Србија

1989

Томас Шапкот(21.03.1935,Ипсвич,Австралија–

Австралија

1990

Хусто Хорхе Падрон(1.10.1943, Лас Палмас де Гран Канарија на Канарските Острови-11.04.2021)

Шпанија

1991

Јосиф Бродски(24.05.1940-26.01.1996)

САД

1992

Ференц Јухас(16.08.1928,Биа-2.12.2015,Будимпешта)

Унгарија

1993

Генади Ајги(21.08.1934,Шајмурзино,Батиревски Округ-21.02.2006,Москва)

Чувашка Република, Русија

1994

Тед Хјуз(17.08.1930-28.10.1998)

Велика Британија

1995

Јехуда Амихај(13.05.1924-22.09.2000)

Израел

1996

Макото Оока(16.02.1931,Мишима-5.04.2017)

Јапонија

1997

Адонис(1.01.1930-

Сирија

1998

Лу Јуан (3.07.1922,Вухан-

Кина

1999

Ив Бонфоа(24.06.1923,Тур-1.07.2016,Париз)

Франција

2000

Едоардо Сангвинети(9.12.1930,Џенова,Италија-18.05.2010)

Италија

2001

Шејмас Хини(8.07.1939,Мосбон,Северна Ирска-30.08.2013)

Ирска

2002

Славко Михалиќ(16.03.1928,Карловац-5.02.2007,Загреб)

Хрватска

2003

Томас Транстромер(15.04.1931-26.03.2015)

Шведска

2004

Васко Граса Моура (03.01.1942,Порто-27.04.2017,Лисабон)

Португалија

2005

Вилијам С. Мервин(30.09.1927-15.03.2019)

САД

2006

Ненси Морехон(7.08.1944

Куба

2007

Махмуд Дарвиш(1942-2008)

Палестина

2008

Фатос Арапи(19.09.1930,Валона-11.10.2018)

Албанија

2009

Томаж  Шаламун(4.07.1941,Загреб-27.12.2014,Љубљана)

Словенија

2010

Љубомир Левчев(27.04.1935с.Тројан,Бугарија-25.09.2019)

Бугарија

2011

Матеја Матевски(13.03.1929,Истанбул-6.08.2018,Скопје)

Македонија

2012

Монгани Вали Сероте(1945,Јоханесбург

Јужнoафриканска Република

2013

Хосе Емилио Пачеко(30.06.1939, Мексико Сити-2014)

Мексико

2014

Беи Дао(2.08.1949,Пекинг

Кина

2015

Ко Ун(1.08.1933Кунсан,Северна Чола

Кореја

2016

Маргарет Атвуд (1939,Отава,Канада

Канада

2017

Чарлс Симиќ (1938,Белград-

САД

2018

Адам Загаевски(21.06.1945 Лвов,Украина -21.03.2012)

Полска

2019

Ана Бландијана (1942,Темишвар

Романија

2020

Амир Ор(1.07.1956, Тел Авив

Израел

2021

Керол Ен Дафи ( Глазгов, 1955

Велика Британија

2022

ШунтароТаникава(1931

Јапонија

2023

Влада Урошевиќ (1934

Северна Македонија