ЗА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

Струшки вечери на поезијата е меѓународен поетски фестивал што се одржува секоја година во Струга, Република Северна Македонија.

Повеќе

ЗА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

За Фестивалот

Фестивалот започна во 1961 година во Струга. До 1966 година, настанот се претвори во меѓународен културен фестивал. Основана е меѓународната награда „Златен венец“.

Златен венец

Златен венец (Златен венец), главната меѓународна награда доделена на светски познат жив поет за животно дело во областа на поезијата. Името на примателот се објавува обично неколку месеци однапред. Награда на браќата Миладиновци за најдобра книга објавена помеѓу два фестивали. Мостови на Струга, за дебитантска книга (заедно со УНЕСКО).

Активности

Покрај фестивалски настани и активности, во изминатите 55 години Струшките вечери на поезијата развија обемна издавачка дејност. Струшките вечери на поезијата секоја година објавуваат репрезентативна книга поезија од добитникот на наградата Златен венец на оригинален јазик и преведена на македонски.

 Наши Партнери

Од големи корпорации до локални бизниси, нашите партнери ни помагаат да ја донесеме радоста на поезијата до публиката од сите возрасти и потекла.

 • Тиквеш
 • Хотел Карпош
 • Versopolis
 • Creative Europe Programme
 • Kennedy Technology

Новости

 Струшки Вечери на поезијата - лого
Новости

СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ЌЕ СЕ ОДРЖАТ ОД 22 ДО 26 АВГУСТ ПОД МОТОТО ДОПИР Н...

„Струшки вечери на поезијата“ како еден од најстарите и најзначајните светски поетски фестивали ќе се одржи и  годинава,...

Новости

СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА ГО ОБЈАВИЈА ДОБИТНИКОТ НА ПОЕТСКАТА НАГРАДА „МЛАД...

   Струшките вечери на поезијата го објавија добитникот на поетската награда „Млада Струга“ за 2024 година. Свечениот на...

Новости

MАКЕДОНСКАТА ПОЕТЕСА ИВА ДАМЈАНОВСКИ УЧЕСТВУВАШЕ НА ПОЕТСКИОТ ФЕСТИВАЛ POETRY IN...

   Познатата македонска поетеса Ива Дамјановски беше претставена на поетскиот фестивал Poetry International, кој се одрж...

 • Поезија во движење

  Непосреден повод за организирање на Струшките вечери на поезијата, за продолжување на вековната културна традиција на овој град, беше литературното читање на група истакнати македонски писатели на свечениот дел од јубилејот, одржан во Струга на 15 јули 1961 година, по повод излегувањето на „Зборникот на браќата Миладиновци“.

  Јован Стрезовски

  Поранешен директор на СВП