ЗА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

Струшки вечери на поезијата е меѓународен поетски фестивал што се одржува секоја година во Струга, Република Северна Македонија.

Повеќе

ЗА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

За Фестивалот

Фестивалот започна во 1961 година во Струга. До 1966 година, настанот се претвори во меѓународен културен фестивал. Основана е меѓународната награда „Златен венец“.

Златен венец

Златен венец (Златен венец), главната меѓународна награда доделена на светски познат жив поет за животно дело во областа на поезијата. Името на примателот се објавува обично неколку месеци однапред. Награда на браќата Миладиновци за најдобра книга објавена помеѓу два фестивали. Мостови на Струга, за дебитантска книга (заедно со УНЕСКО).

Активности

Покрај фестивалски настани и активности, во изминатите 55 години Струшките вечери на поезијата развија обемна издавачка дејност. Струшките вечери на поезијата секоја година објавуваат репрезентативна книга поезија од добитникот на наградата Златен венец на оригинален јазик и преведена на македонски.

 Наши Партнери

Од големи корпорации до локални бизниси, нашите партнери ни помагаат да ја донесеме радоста на поезијата до публиката од сите возрасти и потекла.

 • Тиквеш
 • Хотел Карпош
 • Versopolis
 • Creative Europe Programme
 • Kennedy Technology

Новости

Новости

ПОЧИНА ИСТАКНАТАТА ПОЕТЕСА И ПРЕВЕДУВАЧКА ЛИНДИТА АХМЕТИ...

Познатата поетеса,преведувачка научен истражувач  Линдита Ахмети почина на 09.04.2024 година. Линдита Ахмети е родена во...

Новости

НУМ „СТРУШКИ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА“ ЗАПОЧНА СО ДИСТРИБУЦИЈА НА ИЗДАНИЈАТА НА СВП Д...

   Струшките вечери на поезијата започнаа со дистрибуција на изданијата на СВП до јавните установи по претходно спроведе...

Новости

СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА СО ПОВЕЌЕ НАСТАНИ ГО ОДБЕЛЕЖУВААТ 21 МАРТ- СВЕТСКИ...

   Струшките вечери на поезијата со повеќе настани ќе го одбележат 21 март- Светскиот ден на поезијата.    Главниот наст...

 • Поезија во движење

  Непосреден повод за организирање на Струшките вечери на поезијата, за продолжување на вековната културна традиција на овој град, беше литературното читање на група истакнати македонски писатели на свечениот дел од јубилејот, одржан во Струга на 15 јули 1961 година, по повод излегувањето на „Зборникот на браќата Миладиновци“.

  Јован Стрезовски

  Поранешен директор на СВП