Програма

Програма на 62. Струшки вечери на поезијата за 2023 година

четврток

Август 24, 2023

Садење дрво и поетско читање во чест на добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2023 г.

„Парк на поезијата"

Прес - конференција со добитникот на „Златен венец“ на СВП за 2023 г.

„Конгресна сала“ - Хотел „Дрим“

Изложба во чест на 100 години од раѓањето на Ацо Шопов

„Пијано сала“ - Хотел „Дрим“

Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2023 година

Плато пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“

„Поетски меридијани" - Меѓународно поетско читање

Плато пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“

Свечен прием на учесниците на СВП 2023 година

Летна тераса на Хотел „Дрим“

петок

Август 25, 2023

Промоција на преведено издание на добитникот на наградата „Браќа Миладиновци" за 2022 година

Предворје на Црква „Св. Богородица“, Калишта

Посета на манастирскиот комплекс и пештерските цркви

Поетско читање на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2023 година

Тераса на хотел Бисер, Калишта

Кругови, поетско читање - интернационална поезија

Тераса на хотел Бисер, Калишта

Изложба „200 години од раѓањето на Шандор Петефи“

„Пијано сала“ - Хотел „Дрим“

Вечер на ВЕРСОПОЛИС

„Конгресна сала“ - Хотел „Дрим“

Aнтологија „Меѓу дрвјата“ (флората и поезијата)

Летна сцена, Центар за култура Струга

Портрет на добитникот на Мостови на Струга за 2023 година

Летна сцена, Центар за култура Струга

Портрет на Добитникот на Браќа Миладиновци за 2023 година

Летна сцена, Центар за култура Струга

Антологија на најмлада македонска поезија

Летна сцена, Центар за култура Струга

Ноќ без интерпункција

Летна сцена, Центар за култура Струга

сабота

Август 26, 2023

Поетско кафе Версополис

„Конгресна сала“ - Хотел „Дрим“

Кругови, поетско читање - интернационална поезија

„Конгресна сала“ - Хотел „Дрим“

Книжевни мостови

„Конгресна сала“ - Хотел „Дрим“

Претставување на добитникот на наградата „Стојан Христов" 2023 година

Kонгресна сала, Хотел Дрим

100 години од раѓањето на Ацо Шопов

Црква „Св. Софија“, Охрид

Поетски портрет на лауреатот на „Златен венец“ на СВП за 2023 г.

Црква „Св. Софија“, Охрид

Ноќ без интерпункција

Летна сцена, Центар за култура Струга

недела

Август 27, 2023

„Поетско кафе со лауреатот“

„Конгресна сала “ - Хотел „Дрим“

Тркалезна маса „Поетскиот јазик и вештачката интелигенција“

„Конгресна сала “ -Хотел„Дрим“

Кругови, поетско читање - интернационална поезија

„Конгресна сала “ -Хотел„Дрим“

Организирано разгледување на културни знаменитости низ Струга

„Мостови“, меѓународно поетско читање и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци" и „Мостови на Струга".

„Мост на поезијата“ - Струга

Прогласување на добитникот на наградата „Енхалон"

Прес - центар на СВП во Хотел „Дрим“

понеделник

Август 28, 2023

„Поезија на пат“

Дом на култура „Наум Наумовски Борче“, Крушево

Меѓународен поетски митинг, Скопје

Плато пред Музејот на современата уметност во Скопје